Abrogarea Legea recursului compensatoriu, amânată din nou de deputații juriști

Abrogarea Legea recursului compensatoriu, amânată din nou de deputații juriști
Publicat: 24/09/2019, 17:00

Comisia Juridică a Camerei Deputaților a decis, marți, cu 12 voturi „pentru”, șapte „împotrivă” și o abținere, amânarea dezbaterii privind proiectul legislativ de modificare a Codului Penal precum și pentru abrogarea recursului compensatoriu.

Deputatul PSD Doina Pană, membru supleant în Comisie, a propus amânarea deoarece nu au fost prezenți specialiștii din instituțiile invitate.

„Eu vă propun amânarea acestei ședinței de Comisie care nu poate ajunge la o dezbatere reală atâta timp cât nu există specialiștii pe care să-i consultăm”, a declarat aceasta.

Președintele Comisiei, Nicușor Halici, a anunțat că deputații juriști se vor întruni săptămâna viitoare. Halici a spus că va reitera invitația Ministerului Justiției, Consiliului Superior al Magistraturii, Administrația Națională a Penitenciarelor și a agentului guvernamental la CEDO pentru a prezenta soluții.

Deputatul PNL Ioan Cupșa, membru în Comisia Juridică, a precizat că în ședință au fost mai multe declarații politice decât o dezbatere propriu-zisă.

„Am solicitat abrogarea legii recursului compensatoriu, legii 169/2017, și modificarea legii privitoare la executarea pedepselor privative de libertate și a Codului Penal, în așa fel încât să nu se mai întâmple ce vedem în prezent. Există o recrudescență vădită a fenomenului infracțional în România. Se pare că nu-i preocupă câtuși de puțin, eventual în declarații publice la unele posturi de televiziune, pe cei care acum ne guvernează. N-am putut dezbate astăzi. Totul s-a desfășurat în niște condiții ostile. Au fost mai mult niște declarații politice decât o dezbatere în această comisie”, a afirmat Cupșa.

„Scopul acestei amânări este de a permite eliberarea din penintenciare în continuare, pe o anumită perioadă de timp, și a altor condamnați penali”, a mai declarat liberalul.

Deputatul USR Stelian Ion a spus că exceptarea unor categorii de infractori sau unei categorii de fapte sunt măsuri „de avarie”.

„Se poate pune problema unei discriminări față de alte categorii, pentru că toți aceștia sunt oameni. Dacă pornești de la premisa că fundamnetul elgii a fost acela al respectării drepturilor omului, astfel încât nimeni să nu fie supus unor condiții mefavorabile, da, poate fi vorba de discriminare”, a mai afirmat Ion.

În urmă cu o săptămână, Comisia Juridică a Camerei Deputaților a respins solicitările PNL și USR de dezbatere a proiectului de lege care abrogă recursul compensatoriu.

Legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare la 19 octombrie 2017 și, potrivit actului normativ, deținuții care au stat în condiții improprii beneficiază de șase zile libere la fiecare 30 de zile executate. În prima zi în care Legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare, au fost eliberați 529 de deținuți.

Curtea Constituțională arată, în motivarea deciziei privind respingerea inițiativelor PNL-USR și PSD de revizuire a Constituției, că măsura de interzicere a amnistiei și grațierii faptelor de corupție nu se poate implementa printr-o revizuire a Constituției. Curtea Constituțională a respins pe 18 iulie inițiativele legislative ale PNL-USR și PSD de revizuire a Constituției. Judecătorii au decis acest lucru deoarece interzicerea amnistiei și grațierii faptelor de corupție, prevederi în inițiativele legislative depuse, depășește limitele de revizuire a Constituției.

PNL și USR au depus, pe 1 iulie, la Parlament un proiect pentru revizuirea Constituției prin care condamnații definitiv la pedepse privative de libertate sunt excluși de la alegerile locale, parlamentare, prezidențiale și europarlamentare, iar amnistia și grațierea pentru fapte de corupție este interzisă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Forțele Aeriene Ucrainene pot ridica în aer doar trei avioane F-16!
David Popovici explică succesul victoriei de la JO 2024. Ce a făcut după startul cursei,...
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea...
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Noi imagini cu mașina care a produs accidentul din Pantelimon. Bunicul copiilor loviți: „Inconştienţi care...
Criminalul din Brăila nu se mai poate STĂPÂNI! Anchetatorii sunt șocați de comportamentul lui. Ce...
Vedeta, în lacrimi, după ce a aflat că suferă de o boală gravă! „Am moștenit...
O ipoteză-şoc dă peste cap ancheta în cazul dentistei ucide în Brăila. Cine ar fi...
S-a dat alarma! Gheorghe Șerban a dispărut de duminică. Poliția face apel la populație pentru...
Tragedie pe DN7 din Arad: Un tânăr de 22 de ani a murit pe loc...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
Care e diferența, de fapt, între VEHICUL și AUTOVEHICUL? Mulți cred că știu răspunsul, dar...
Proteste în Venezuela după victoria contestată a lui Maduro la alegeri
CEVA de pe PLANETA noastră creează OXIGEN ÎNTUNECAT! Ce este acesta?
Amendă de 2.000 de lei. Românii au interzis. Legea care se aplică deja în toată...
Locul din România în care te naști din nou. Tot stresul se elimină pe aceste...
Insula Iubirii sezon 8, 29 iulie 2024. Ce a spus Andrei după ce a văzut...
VIDEO Reacția halucinantă a tatălui adolescentului care a ucis un copil în Pantelimon. Ireal cum...
Culiță Sterp, dezvăluiri neașteptate despre relația cu socrii! Cum se înțelege artistul cu părinții Danielei...
Ce posta pe rețelele sociale adolescentul de 17 ani care a provocat accidentul mortal din...
BANCUL ZILEI. Bulă o sună pe doamna profesoară și o întreabă: -Vă merge frigiderul?
O descoperire surprinzătoare sugerează că un ocean misterios se ascunde în Sistemul Solar